Logeerhuis De Opstap: even op adem komen

Mantelzorgers willen er wel eens tussen uit: voor het meevieren van een familiefeest, een weekend weg of een korte vakantie. Maar ze zouden niet weten hoe. En hoe moet het als een mantelzorger ziek wordt en naar het ziekenhuis moet: wat dan? Wie kan de zorg overnemen?

Het overkwam een echtpaar uit Groningen*. Mevrouw De Vries (85) moest naar het ziekenhuis voor een nieuwe knie. Zij is mantelzorger voor haar man (88), die slecht ter been is en bovendien moeilijk kan zien. Wie zou meneer De Vries tijdelijk kunnen helpen en waar zou mevrouw De Vries na haar operatie een tijdje kunnen herstellen?

Zij wilden de thuiszorg inschakelen voor de verzorging van meneer. Maar toen zei hun dochter: 'Er is tegenwoordig ook een logeerhuis in Groningen. Het heet De Opstap en op foto's ziet het er leuk uit'. ‘Ik weet niet of dat geschikt voor ons is’, vroeg mevrouw De Vries zich af. Maar ze besloot toch met De Opstap' te bellen. 'Toen heeft mevrouw De Vries contact opgenomen en binnen de kortste keren had ze geregeld dat zowel haar man als zijzelf twee weken in de Opstap mochten blijven'.
Enkele dagen voor de operatie van mevrouw De Vries ging meneer De Vries in de Opstap logeren, waar hij werd verwelkomd door twee vriendelijke vrijwilligers. 'Als uw vrouw komt, zetten we er gewoon een bed op uw kamer bij', zeiden ze.

Zo maar een voorbeeld uit de praktijk. Een gezellig logeeradres, dat is waar De Opstap voor staat. Voor mensen die tijdelijk of permanent op mantelzorg zijn aangewezen, terwijl de mantelzorger er even tussen uit moet of aan een adempauze toe is. Of voor mensen die na een ziekenhuisopname nog verder moeten herstellen.

Het gebouw van De Opstap bevindt zich in de Molukkenstraat in de stad Groningen. Het logeerhuis heeft vijf kamers en kenmerkt zich door een gezellige en huiselijke sfeer. Vrijwilligers zorgen voor de dagelijkse gang van zaken, aandacht en ondersteuning van de gasten. Zowel overdag als s' nachts zijn er vrijwilligers in het huis aanwezig. Voor aanvullende medische zorg wordt een beroep gedaan op de thuiszorg en de eigen huisarts.

Gasten zijn welkom wanneer zij voldoen aan het gastenprofiel, een medische indicatie is niet nodig. De eigen bijdrage voor gasten is tien euro per dag voor eten en drinken. De Opstap richt zich primair op gasten of mantelzorgers uit de stad Groningen. Het logeerhuis wordt gesubsidieerd door de gemeente Groningen en ondersteund door Humanitas.

Wilt u met een gerust hart op vakantie of heeft u behoefte aan een korte adempauze in uw mantelzorgtaken, neem dan contact op met logeerhuis De Opstap en informeer naar de mogelijkheden.
Website: www.deopstap050.nl Telefoon: 050-2042500 www.facebook.com/deopstap050

* gebaseerd op praktijkvoorbeeld, de namen zijn gefingeerd.