Wie zorgt er voor de mantelzorger als die een adempauze nodig heeft? - aanbevelingen aan gemeenten

Wie zorgt er voor de mantelzorger? Dat was de centrale vraag in de serie gesprekken over respijtzorg die het Platform Hattinge Verschure samen met Menzis en de VGG (Vereniging Groninger Gemeenten) in het najaar 2020 en het voorjaar 2021 met de beleidsambtenaren van alle Groninger gemeenten heeft gevoerd. Het waren openhartige gesprekken waaruit blijkt dat gemeenten zich betrokken voelen bij mantelzorgers en de noodzaak zien om daar de komende jaren aandacht aan te (blijven) besteden. 

Aanleiding

Aanleiding voor deze verkenning, waartoe het Platform Hattinga Verschure het initiatief heeft genomen, was het eindrapport van Clémence Ross. Zij was door minister Hugo de Jonge aangewezen als aanjager Respijtzorg. In die rol ontdekte ze dat de term respijtzorg bij veel mensen onbekend is en dat geldt soms zelfs ook voor de term mantelzorger.

Aanbevelingen

Van elk gesprek dat het Platform Hattinga Verschure, Menzis, de VGG en gemeenten voerden, is een verslag gemaakt dat aan de deelnemers is gestuurd. Ook is een notitie gemaakt waarin de grote lijn in de gesprekken staat. Deze gaat niet uitgebreid in op de specifieke situatie per gemeente en de verschillen die er zijn.  
Uit de opbrengst van alle gesprekken zijn aanbevelingen geformuleerd die, rekening houdend met de lokale situatie, algemeen toepasbaar zijn en zorgen dat mantelzorgers ontlast kunnen worden in een situatie waarin de zorg (en de zorg om de zorg) hen boven het hoofd dreigt te groeien. Deze aanbevelingen staan in de publicatie Wie zorgt er voor de mantelzorger als die een adempauze nodig heeft - aanbevelingen aan gemeenten.

Meer informatie

Heb je vragen over deze publicatie of wil je een verdere toelichting? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 050 571 3999.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
maandag 06 februari 2023

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.sphv.nl/